تاریخچه درخت انار

انار (Punica. granatum) گیاهی است از تیره انار. درخت انار (pomegranates) جز درختچه ها بوده و میوه ی آن خوراکی و دارای مقدار کافی ویتامین C، مواد قندی و اسیدهای آلی می باشد. پوست، ریشه و ساقه ی درخت انار تانن فراوان و آلکالوئیدهای مختلف دارد که یکی از آنها پله تیرین (Pelletierine) است که بهترین داروی کرم کدو و سایر انگلهای روده می باشد. این درخت در بیشتر مناطق کشور ایران پرورش داده می شود. میوه ی آن سرد و تر و ضد بیماری هایی است که در اثر حرارت عارض شده باشند. برای مداوای ورم های گرم داخلی مانند ورم کبد، ورم کلیه، ورم سایر احشای داخلی مصرف می شود.
انار با نام علمی Punica granatum از میوه‌های درختی است که دانه‌هایی قرمز، سفید و یا به رنگ‌ هایی بین این دو دارد. رنگ پوست آن نیز اغلب قرمز و گاه سیاه و یا تقریباً زرد است. این درخت یکی از اولین گیاهان اهلی شده‌ و بومی مناطق شرق ایران تا کوه‌های هیمالیا در شمال هند می باشد. انار تقریباً در هر آب و هوایی و هرگونه خاکی می‌تواند رشد کند و میوه دهد، ولی آب زیاد در زمان رسیدن میوه باعث ترک خوردن آن میوه میشود. انار، گرمای زیاد با باد خشک و سرمای تا ۱۰- درجه سانتی گراد را می‌تواند تحمل کند. شهرستان‌ های ساوه، نی‌ ریز و فردوس در ایران به‌ ترتیب بزرگ‌ ترین تولید کنندگان انار در ایران بوده و این کشور با تولید سالانه ۸۰۰ هزار تن انار، بزرگ‌ ترین تولید کننده انار در دنیا و هندوستان دومین کشور تولید کننده‌است.

از میوه انار فراوری های زیادی از جمله آب انار، رب انار، لواشک انار و مربای انار تهیه می‌شود. از پوست انار برای تهیه رنگ‌های سنتی استفاده می‌شود، از برگ آن نیز سابق بر این استفاده می‌کردند. همچنین از پوست انار برای دباغی کردن پوست و از گل انار برای برخی مصارف دیگر استفاده می‌ گردد. جوشانده که از جوشاندن پوست انار در اب بدست می اید برای مشکل گوارشی و گلو درد دارو گیاهی محسوب می شود.

 

ارزش غذایی

مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس)
انرژی ۳۴۶ کیلوژول (۸۳ کیلوکالری)
کربوهیدرات‌ها ۱۸٫۷ g
قندها ۱۳٫۷ g
فیبر ۴٫۰ g
چربی ۱٫۲ g
پروتئین ۱٫۷ g
تیامین (ویتامین ب۱) ۰٫۰۷ میلی‌گرم (۵٪)
ریبوفلاوین (ویتامین ب۲) ۰٫۰۵ میلی‌گرم (۳٪)
نیاسین (ویتامین ب۳) ۰٫۲۹ میلی‌گرم (۲٪)
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) ۰٫۳۸ میلی‌گرم (۸٪)
ویتامین ب۶ ۰٫۰۸ میلی‌گرم (۶٪)
اسید فولیک (ویتامین ب۹) ۳۸ میکروگرم (۱۰٪)
ویتامین C ۱۰ میلی‌گرم (۱۷٪)
کلسیم ۱۰ میلی‌گرم (۱٪)
آهن ۰٫۳۰ میلی‌گرم (۲٪)
منیزیم ۱۲ میلی‌گرم (۳٪)
فسفر ۳۶ میلی‌گرم (۵٪)
پتاسیم ۲۳۶ میلی‌گرم (۵٪)
روی ۰٫۳۵ میلی‌گرم (۴٪)

 

خواص انار

۱- پوست و ریشه انار ضدکرم است.

۲- انار معتدل، مقوی، ملین، ادار آور و ضد تشنگی است.

۳- اگر بعد از غذا انار شیرین خورده شود رنگ چهره زیبا و غذا آسان هضم می شود.

۴- کسانی که لاغر هستند خوردن انار برای آنها مفید است البته نوع شیرین آن.

۵- انار شیرین برای کسانی که یرقان دارند مفید است، یک ساعت قبل یا بعد از غذا میل شود.

۶- انار شیرین سرفه را تسکین می دهد و صدا را باز می کند (برای کسانی که آواز می خوانند).

۷- انار شیرین خارشهای بدن را تسکین می دهد.

۸- طبع انار ترش سرد است.

۹- انار شیرین مقوی معده و کبد است.

۱۰- اگر انار با دانه خورده شود از صدا کردن شکم جلوگیری می کند.

۱۱- جهت درمان زخمهای دهان روزی چندبار آب انار ترش را در دهان نگه داشته و مزمزه نمایید.

۱۲- جهت درمان زخم داخل بینی یا گوشت اضافی روی زخمها آب انار ترش را بجوشانید تا غلیظ شود، سپس با عسل مخلوط نمایید و بر روی آنها بمالید.

۱۳- رب انار مقوی بدن و چاق کننده است.

۱۴- کسانی که بیماری قند دارند از انار استفاده کنند.

۱۵- خوردن انار غم و اندوه را از بین می برد.

۱۶- کسانی که میل به خوردن خاک و چیزی دیگر دارند با خوردن رب انار از بین می رود.

۱۷- خانمهای حامله اگر در دوران حاملگی رب انار بخورند ویار آنها از بین می رود.

۱۸- برای از بین بردن ترشحات ساده زنانگی از دمکرده گل انار روزی ۲ استکان استفاده شود. ۵ گرم گل خشک در ۲۰۰ سی سی آب جوش ۲۰ دقیقه دم کرده، بنوشید.

۱۹- برای کسانی که خروج مقعد دارند پوست انار خشک یا تازه را در آب بجوشانند صاف کرده و بعد از هر بار اجابت مزاج در داخل آب نیمگرم یا سرد آن بنشینند. برای کسانی که بواسیر دارند این عمل مفید است.

۲۰- کسانی که کرم دارند حدود سه یا چهار گرم پوست انار را با یک لیوان آب گرم میل نمایند. بهتر است یبوست نداشته باشند اگر چنانچه یبوست دارند یک روز قبل از خوردن پودر پوست انار مسهل یا سوپ های ملایم بخورند و ۲ ساعت بعد از خوردن پودر پوست انار مقداری سوپ میل شود.

۲۱- کسانی که کم خون هستند یا احساس خستگی زیاد می کنند از دم کرده یا جوشانده برگ انار به عنوان چای استفاده (۱۰ گرم در ۲۵۰ سی سی آب)کنند.

۲۲- دم کرده برگ انار میگرن را برطرف می نماید. ۵ عصر و آخر شب یک لیوان میل شود. ۵ گرم گل انار در یک لیوان آب جوش دم کرده.

۲۳- برای درمان کرم کدو بین ۶۰ تا ۹۰ گرم پوست خشک کرده ریشه با ساقه انار را در ۲ لیوان آب به مدت ۲ شبانه روز خیس کرده سپس با حرارت ملایم آن را جوشانده تا آب به یک لیوان برسد، سپس صاف نموده در ۲ یا ۳ نوبت با کمی عسل مخلوط کرده میل شود. بعد از آن بیمار هنگام اجابت مزاج بر روی یک ظرف آب نیم گرم بنشیند تا کاملاً کرم کدو که همانا سر آن می باشد دفع گردد زیرا اگر سر آن باقی بماند مجدداً رشد می نماید. اما برای از بین بردن کرم کدو داروهای شیمیایی البته زیر نظر پزشک بهتر است.

۲۴- اگر آب انار را با شکر و نشاسته و صمغ عربی و روغن بادام بجوشانیم و نیم گرم میل شود باز کنندة ادرار و تقویت کننده دستگاه ادرار و مثانه است.

۲۵- کسانی که مزاج گرم دارند انار ترش برای آنها مفید است.

۲۶- از ترکیب گلهای له شده انار با روغن کنجد برای سوختگی استفاده می شود.

۲۷- طبع انار سرد و تر است.

۲۸- پوست آن سرد و خشک است.

۲۹- انار شیرین طبیعت سرد، معتدل و کمی تر دارد.

۳۰- انار تولید کننده اخلاط صالح است. همانا دو گونه خلط وجود دارد یکی مفید و دیگر غیر مفید که انار تولید کننده نوع مفید آن است.

۳۱- برای رفع درد سینه یا سرفه خشک سر انار را سوراخ کرده سپس روغن بادام شیرین داخل آن ریخته و روی آتش بگذارند تا روغن جذب شود آن گاه بخورند بسیار خوب است.

۳۲- انار دفع کنندة مضرات دخانیات می باشد.

۳۳- عصاره گل انار و گلاب برای ورم چشم مفید است. بصورت ضماد با احتیاط مصرف شود.

۳۴- گل انار با آب بارهنگ برای زخمهای آلات تناسلی آقایان مفید است. گل انار + عرق بید + عرق بیدمشک + عرق کاسنی + بارهنگ سپس زخم را بشویید.(به جای گل ما می توانیم از پی سفید داخل انار استفاده کنیم.)

۳۵- اگر انار را با پوست و دانه به طور سالم بپزند و سپس کوبیده آن را در محل خارش بگذارند خارش را برطرف می کند.

۳۶- کسانی که می خواهند نوزادی زیبا داشته باشند در دوران حاملگی در فواصل غذا و ظهر و شب انار بخورند.

۳۷- خوردن انار مستی را رفع می کند.

۳۸- انار جهت صفرا و تب صفراوی مفید است. قبل از غذا میل شود.

۳۹- بهترین موقع خوردن انار صبح ناشتا با کمی گلپر است.

۴۰- جوشاندة گل انار درمان کننده پیوره و خون ریزی لثه می باشد.

۴۱- پودر پوست انار برای التیام زخمهای کهنه مفید است.

۴۲- امام صادق (ع) می فرمایند: بخورید انار را با پرده های وسط آن تا معده را صیقل دهد و هوش را زیاد کند.

۴۳- حضرت علی(ع) می فرمایند: به کودکان خود انار دهید تا زودتر به سخن آیند.

 

خواص آب انار

آب انار برای پیشگیری از سرطان مفید است ، سلامت قلب را بهبود می‌بخشد و قدرت جنسی را تقویت میکند ، انار از نظر طب قدیم ایران میوه ای سرد و مرطوب و قابض است ، آب انار نیز دارای خاصیت سردی و تری میباشد.

آب انار خون ساز بوده و خون را تصفیه میکند و برای سالمندان بهترین داروی تقویت کلیه هاست ، اب انار رنگ صورت را شاداب می‌کند و شادی بخش و مفرح است ، صدا را باز کرده و گرفتگی انرا برطرف می‌کند ، آب انار مقوی قلب و معده میباشد.

 

آب انار همچنین می‌تواند چربی‌های اطراف معده و شکم را در افراد چاق کاهش دهد و سرعت نشکیل سلول‌های چربی در اطراف شکم در افرادی که آب انار مصرف میکنند کاهش می‌یابد.
نوشیدن روزانه آب انار می‌تواند با پایین آوردن فشار خون و کاهش میزان هورمون استرس ، تنش‌ها و آشفتگی ها را کم کند ، آب انار چربی‌ خون و فشار خون را پایین میاورد و خطر بروز حملات قلبی ، سکته مغزی و بیماری کلیوی نیز با مصرف اب انار به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند.

 

آب انار به خاطر داشتن مقادیر فراوانی آنتی اکسیدان تأثیر فوق‌العاده‌ای بر خنثی سازی سرطان های ناشی از رادیکال‌های آزاد دارد ، این میوه می‌تواند در پیشگیری از سرطان پوست و سینه موثر باشد و مصرف آب انار روند رشد سلول‌های سرطان پروستات را نیز کاهش میدهد.

میوه‌های قرمز دارای آب و دانه به طور طبیعی یک نوع ماده شیمیایی به نام اسید الاژیک تولید می‌کنند که برای جلوگیری از رشد سلول‌های سرطان در بافت‌ها مفید میباشد.

میزان آنتی اکسیدان آب انار که به فنولیک موسوم است از انواع چای سبز و زیتون سیاه نیز به مراتب بیشتر است و بر اساس پژوهش محققان آب انار دست کم ۲۰ درصد بیش از دیگر آب میوه‌ها دارای خواص آنتی اکسیدانی میباشد.

 

نوشیدن روزانه یک لیوان آب انار از ایجاد کلسترول بد پیشگیری کند و سرخرگ‌ها را تمیز نگه ‌دارد و احتمال حملات قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد ، آب انار بدلیل خاصیت خون سازی مزایای بسیار زیادی برای بیماران کلیوی به خصوص بیماران دیالیزی دارد.

آب انار شامل بالاترین سطوح آنتی اکسیدان پلی فنول است و قادر به کاهش تخریب سلول‌ها به وسیله ایجاد رادیکال‌های آزاد می‌شود ، افرادی که هفته‌ای ۳ بار نصف فنجان آب انار مصرف ‌کنند نسبت به سایرین کمتر دچارالتهاب وعفونت‌ در خون خود میشوند و تاکنون هیچ نوشیدنی دیگری خاصیت عفونت زدایی انار را نداشته است.

 

نکته : برای پاکسازی روده ها انار را با هسته ان بخورید ، خاصیت اب انار و خود انار تفاوتی ندارد ، بهتر است انار تازه مصرف کنید ، اب انارهای موجود در بازار اغلب از میزان زیادی اب و شکر و میزان کمتری عصاره انار تشکیل شده است.

 

خواص روغن دانه انار

روغن دانه انار از پوست  محافظت میکند  اثرات مخرب نور خورشید را از بین می برد.آنتی اکسیدان های این میوه از پوست مراقبت میکند. روغن دانه انار حاوی مقادیر زیادی از اسید ellagic، که نوعی آنتی اکسیدان است که از سرطان پوست پیشگیری میکند. روغن دانه انار پوستهای خشک را درمان میکندروغن ساخته شده از دانه انار پوست خشک  را درمان میکند، به راحتی در پوست نفوذ کرده، دارای خواص ضد التهابی و تسکین دهنده است، و به خاطر حفاظت از آنتی اکسیدان، اسید punicic  و امگا ۵ اسیدهای چرب به سرعت، پوست خشک و ترک دیده را مرطوب میکند. روغن دانه انار (Pomegranate seed oil) ممانعت کننده قوی آنزیم های ایجاد کننده آماس و دارای مقادیر فراوانی از یک اسید چرب یگانه به نام Punicic acid میباشد. که در روغن دانه انار منحصر به فرد است. برای کنترل خشکی موهای فر،   روغن  دانه انار را امتحان کنید.  یکساعت قبل از شستشو به مو ها بزنید  همچنین اگر میخواهید موهایتان فر نشودفقط یک قطره از روغن دانه انار بین دست های خود ریخته وبه موها بزنید هم درخشان میی شود و هم فر نمی شود.

 

 

خواص پرده های انار

مصرف انار به صورت دانه شده و همراه با شکر اصلا توصیه نمی شود و انار را باید با پرده های سفید اطراف دانه ها مصرف کرد زیرا این لایه حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر نامحلول است که این فیبر نامحلول به حرکات دستگاه گوارش، رفع مشکلات دستگاه گوارش، جلوگیری از یبوست و کاهش اضافه وزن و کنترل اشتهای کاذب کمک می کند.

 

احتیاط در مصرف انار

خوردن انار برای مبتلایان به زخم معده و روده جایز نیست و برای افراد سرد مزاج زیان بخش می باشد و همچنین موجب کاهش جاذبه کبد میگردد. افراط در خوردن انار باعث یبوست – ناراحتی معده و زبر شدن گلو میشود در ضمن افرادی که مبتلا به ناراحتی ریوی می باشند در مصرف انار احتیاط کنند. اشخاصی که دارای طبع سرد و تر هستند بعد از خوردن انار کمی زنجبیل با نبات بخورند. کسانی که زخم معده دارند انار ترش ممنوع است. به طور کلی زیاده روی در مصرف انار ترش امکان به وجود آمدن زخم معده را دارد. رب انار یبوست می آورد. در موقع خوردن جوشانده پوست انار از خوردن روغن کرچک خودداری شود. زیرا ممکن است ایجاد مسمومیت نماید. انار ترش نیروی جنسی را کاهش می دهد.

منابع:amazing.ir,wikipedia.org,aftabir.com,irancook.ir

Scroll Up