هسته انگور یکی از مواد خوراکی می باشد که در این روزها بسیار باب شده است، این روغن چه مزیت و یا ضرری افزون بر روغن های معمولی دارد؟

روغن هسته انگور از زمان های قدیم به دلیل خاصیت دارویی اهمیت زیادی داشته است.بررسی های جدید نیز نشان می دهد که روغن هسته انگور در تنظیم قند خون و جلوگیری از سرطان و بیماری های قلبی موثر است. این روغن که سرشار از فلاوانوئید، بتاکاروتن، ویتامین ث و ای است.

خواص روغن هسته انگور

  •  اسید لینولئیک موجود در آن، برای بازسازی پوست لازم است و تاثیر نرم کننده ای روی پوست و مو دارد.
  •  این روغن می تواند به عنوان منقبض کننده و تقویت کننده پوست مورد استفاده قرار گیرد.
  •  مصرف این روغن برای رفع سیاهی دور چشم نیز مفید است.
  •  روغن هسته انگور کلسترول مضر (ال دی ال) را کاهش و کلسترول مفید (اچ دی ال) را افزایش می دهد.
  •  از بیماری های قلبی عروقی جلوگیری می کند.
  •  خاصیت آنتی اکسیدانی آن با رادیکال های آزاد مضر موجود در بدن مقابله می کند.
  •  بررسی های متعددی نشان داده که این روغن از گسترش سلول های سرطانی در ریه، روده، پروستات و معده جلوگیری می کند.
  •  ترکیب موجود در آن از آسیب رسیدن به مویرگ ها جلوگیری می کند.
  •  مصرف این روغن جریان خون و انعطاف پذیری مفصل ها را بهبود می بخشد.
  •  با جلوگیری از ترشح هیستامین در سیستم ایمنی بدن هنگام واکنش آلرژی زا، علائم مربوط به آلرژی و آسم را کاهش می دهد.
  •  این روغن در کاهش قند موجود در خون مفید است.
  •  مصرف اين روغن سياهي دور چشم را کاهش مي دهد.
  •  به عنوان مرطوب کننده به ويژه براي پوست هاي حساس مفيد است و هيچ نوع واکنش حساسيت زايي ايجاد نمي کند.
  •  سرشار از آنتي اکسيدان است که در نتيجه روند پيري پوست را کاهش مي دهد.
  •  ماده مغذي موجود در آن به رشد مو کمک مي کند.
  •  تقويت کننده ريشه مو است و با شوره سر مقابله مي کند.
  •  آنتي اکسيدان قوي آن، مانع از آسيب راديکال هاي آزاد مي شود.
  •  ميزان کلسترول مفيد را افزايش و کلسترول مضر را کاهش مي دهد.
  •  حاوي اسيد لينوليک (چربي مفيد) است که براي مبتلايان به بيماري ديابت مفيد است.
  •  رگ ها و مويرگ هاي شکسته يا آسيب ديده را بازسازي و تقويت مي کند.
  •  خواص ضد التهابي دارد که درد و ورم بر اثر آرتريت را تسکين مي دهد.
  •  نتايج بررسي هاي متعدد ثابت مي کند، عصاره اين روغن از بروز سرطان ريه، پروستات، کولون، سينه و معده جلوگيري مي کند.
  •  ورم پس از عمل جراحي را کاهش مي دهد زيرا خاصيت ضد التهابي دارد.
  •  روغن هسته انگور، براي مو، پوست و سلامت بدن مفيد است.

 سوالاتی که دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس به آن پاسخ داده اند.

 

تولید روغن هسته انگور چگونه است و کار روغن کشی از هسته کدام انگورها انجام می شود؟

به طور کلی ما دو نوع انگور داریم؛ انگورهای بدون هسته یا با هسته های بسیار ریز که به آن ها انگور «بی هسته» یا «بی دانه» گفته می شود و انگورهای درشت با هسته های نسبتاً درشت. روغن کشی از هسته انگورهایی با دانه های درشت انجام می شود. برای این کار باید هسته این انگورها هنگام فرآوری انگور برای تهیه انواع آب میوه ها از آن ها جدا و جمع آوری و بعد با دستگاه ها و روش های مخصوصی روغن آن ها گرفته شود. این روغن با بسته بندی مناسبی به بازار فروش راه پیدا می کند.

 

تولید روغن هسته انگور در کارخانه های داخلی هم انجام می شود؟

در حال حاضر بله. تا یک سال پیش روغن هسته انگور را وارد می کردیم ولی حدود یک سال است که یکی از کارخانه های تولید آب میوه، پس از استفاده از انگورهای هسته دار برای تولید انواع نوشیدنی، هسته آن ها را جدا و روغن هسته انگور ایرانی تهیه می کند. کیفیت این روغن مانند روغن های خارجی است و در فروشگاه های عرضه مواد غذایی هم می توان آن را با برند ایرانی پیدا کرد.

 

چرا روغن هسته انگور از گران ترین روغن های دنیاست؟

به این دلیل که تولیدکنندگان برای تهیه یک شیشه روغن به تعداد بسیار زیادی هسته انگور نیاز دارند و از آنجا که انگور به اندازه دانه سویا، آفتابگردان یا حتی میوه زیتون کشت نمی شود و فراوان نیست، هزینه های تولید این روغن خیلی بیشتر از سایر روغن هاست. تولیدکننده مجبور است برای داشتن صرفه اقتصادی مناسب، قیمت نهایی محصولش را بالا ببرد پس گران بودن این روغن به دلیل داشتن خواص بیشتر آن نسبت به سایر روغن های گیاهی مانند روغن زیتون یا کانولا نیست.

 

روغن هسته انگور را می توان برای پخت وپز هم استفاده کرد؟

بله، از این روغن می توان در تهیه انواع سس و سالاد استفاده کرد یا طبخ غذاها را با آن انجام داد. روغن هسته انگور برای تفت دادن مواد غذایی مختلف هم مناسب است ولی به دلیل گران بودن، استفاده از آن برای پخت وپز یا سرخ کردن چندان توصیه نمی شود.

از آنجا که روغن هسته انگور حاوی آنتی اکسیدان و اسید چرب اولئیک است، می توان از آن برای سرخ کردن هم استفاده کرد؛ حتی اگر روی بسته بندی آن عبارت «مخصوص سرخ کردن» درج نشده باشد. البته بهتر است برای بهره مندی کامل از تمام خواص این روغن، آن را حرارت ندیده مصرف کنید

 

مصرف روغن هسته انگور در کشورهای دیگر هم مانند ایران، محدود است؟

 

بله، گران بودن این روغن باعث شده مردم دنیا تمایل چندانی به استفاده مستمر از آن نداشته باشند. بیشتر افراد روغن هسته انگور را با هدف بهره بردن از خواص این محصول در سبد غذایی خود می گنجانند و سعی می کنند با مصرف آن همراه سالاد یا غذا، بیشترین سود را از خوردنش ببرند و برای پخت وپز یا سرخ کردن از آن استفاده نمی کنند.

 

عبارت «مخصوص سرخ کردن» باید روی بسته بندی روغن های هسته انگور درج شده باشد تا بتوان از آن به این منظور استفاده کرد یا می توان آن را برای سرخ کردن مواد غذایی استفاده کرد؟

از آنجا که روغن هسته انگور حاوی آنتی اکسیدان و اسید چرب اولئیک است، می توان از آن برای سرخ کردن هم استفاده کرد؛ حتی اگر روی بسته بندی آن عبارت «مخصوص سرخ کردن» درج نشده باشد. البته بهتر است برای بهره مندی کامل از تمام خواص این روغن، آن را حرارت ندیده مصرف کنید.

 

کمی از خواص روغن هسته انگور و تفاوتش با سایر روغن های گیاهی می گویید؟

روغن هسته انگور ترکیب های آنتی اکسیدانی و فنولی نسبتاً بالاتری نسبت به سایر روغن ها دارد. ترکیب های آنتی اکسیدانی و فنولی در پیشگیری از ابتلا به برخی بیماری ها از جمله ناراحتی های قلبی- عروقی و سرطان ها نقش مهمی دارند و می توانند باعث کاهش تولید رادیکال های آزاد هم بشوند. از طرفی اسیدهای چرب امگا 3، 6 و 9 بالاتری در این روغن وجود دارد بنابراین مصرف متعادل آن می تواند به ارتقای سطح سلامت کمک کند. هر چه این روغن تازه تر باشد، خواص سلامت بخش آن هم بیشتر خواهد بود.

 

می توانیم با جویدن هسته انگورهای مختلف، از تمام خواص روغن هسته انگور که به آن ها اشاره کردید، بهره مند شویم؟

بله، توصیه می شود هنگام مصرف انگورهای هسته دار، حتماً هسته انگور را بجوید تا از خواص بی نظیر روغن موجود در این هسته بهره مند شوید. با این کار خواص بسیار بیشتری نسبت به مصرف روغن هسته انگور به بدنتان خواهد رسید.

 

چرا؟

این روغن که با جویدن هسته انار و انگور دریافت می شود، کاملاً تازه است و ترکیب های آنتی اکسیدانی و فنولی آن ها کاملاً به بدن می رسد. وقتی که روغن ها کمی می مانند، شروع به اکسیده شدن می کنند و کمی خواص و ویتامین های خود را از دست می دهند. ضمن اینکه با جویدن هسته انگور همراه میوه، مقداری فیبر هم به بدن می رسد و این فیبر غذایی می تواند عاملی برای پیشگیری از ابتلا به یبوست، بیماری های قلبی- عروقی و غیرفعال کردن رادیکال های آزاد در بدن هم باشد.

منابع:asriran.com,akairan.com

Scroll Up